Normal büyüme ve gelişme dönemindeki çim bitkileri yaklaşık olarak %75 – %85 oranında su ihtiyacı eder. Geriye kalan %15 – %25 ‘lik bölüm ise kuru madde olarak isimlendirilen organik bileşiklerden meydana gelmiştir.

Bitkilerin tüm hayat devresi boyunca kullandığı onaltı farklı organik besin maddesi vardır. Çim bitkileri N,RK,Ca,Mg,S gibi makro bitki besin maddeleriile Fe,Mn,Zn,Mo,Cu,B, ve Cl gibi mikro besin elementlerini topraktan alır.

Çim alanlara verilecek gübrelerin miktarı; uygulama zamanı ve gübre çeşidi birçok faktör tarafından belirlenir. Bunlar sırası ile topraktaki bitki besin maddeleri, çim bitkilerinin özel gübreleme istekleri, gübre fiyatları, çevre koşulları, istenilen çim kalitesi, istenilen sürgün sıklığı, çim alanlarının kullanım şartları, toprağın fiziki durumu, uygulanan kültürel sistemler, olarak sıralanır.

Makro elementler
Azot
Azot bitki dokusu içerisinde çok kolay hareket eden bir bitki besin maddesidir. Çim bitkilerinin sürgün, kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, hastalıklara dayanıklılık, bitkinin yenilenme kabiliyeti gibi çok değişik özelliklere olumlu etki yapar. Aşırı azotu gübreleme kök gelişimini zayıflatır, hızlı büyüme oluşturur.

Azotlu gübreler; kışları çok sert geçen bölgelerde, sonbaharda aşırı gübre uygulamasından kaçırılır. Buna karşılık kışları ılık geçen, düzenli yağış alan bölgelerde verilecek azotu gübre miktarı yüksek tutulur. Genel olarak park ve bahçelerde erken ilkbaharda 10. 5.5 oranlarında kompoze N.RK.’lı gübre uygulaması normal kabul edilir. Daha sonraki aylarda büyüme mevsimi boyunca türlere göre 1-7,5 gr/m2 arasında değişen miktarda azotlu gübre atılır.

Fosfor
Bitki dokularındaki enerji dönüşümünde genetik materyalin üretiminde, karbonhidrat üretimi ve taşınmasında kullanılır. Hücre bölünmesinde önemli rol oynar. Çim bitkilerinde fide gelişimini, köklenmeyi, olgunlaşmayı ve üremeyi olumlu yönde etkiler.

Potasyum
Çim bitkilerinde karbonhidrat , aminoasit ve protein sentezleri, enzim reaksiyonlarında stomaların hareketinde önemli rol oynar. Çim bitkilerinde hızlı kök gelişimini, kurağa, sıcağa, soğuğa, hastalık ve zararlılara, basılma ve çiğnenmeye karşı dayanımı artıran bir bitki besin maddesidir.

Kalsiyum
Bitki hücre duvarlarında ve bitki iskeletinin oluşumunda rol oynar, kalsiyum eksikliği çim bitkilerinde yaprak kenarları boyunca kırmızı-kahverengi renk değişimleri görülür.

× Size nasıl yardımcı olabiliriz?